Overhaag ontwerpstudio logo
S1 - Portfolio - Spiegelvijver
PORTFOLIO
Spiegelvijver

De bewoners van het oude pand in Berg en Dal zijn toe aan een nieuwe tuin waarbij er een deel ingericht mag worden voor de kinderen en een deel met een groot terras voor de ouders. Een spiegelvijver was een grote wens en de kinderen hadden graag een trampoline en een klimtoestel. De achtertuin mocht afgesloten worden van de voortuin en ook zouden ze graag 2 auto’s uit het zich parkeren.

Aan de kant van de openslaande deuren was ruimte voor een groot terras waarbij de zichtlijn vanuit de woning over het terras mooi doorliep over de spiegelvijver naar het uiterste deel van de tuin. Het terras is groot genoeg dat er altijd wel een deel schaduw en een deel zon op valt. De spiegelvijver is omringd door groen wat mooi weerspiegelt in het wateroppervlak.

De andere hoek van de tuin wordt ingericht voor de kinderen. De trampoline wordt ingegraven voor de veiligheid en daardoor is het geen storend element in de groene omgeving. Voor de trampoline worden sierplanten geplaatst waardoor hij vanuit het huis en het terras niet zichtbaar is.

Rondom de tuin wordt een dicht haag geplaatst die aan de voorkant van het huis een stuk lager is. De magnolia krijgt een mooi prominent plekje in de voortuin. De siertuin wordt gevuld door vooral groenblijvende heesters en vaste planten met verschillende bloeiperioden aangevuld met bollen om het bloeiseizoen te verlengen.

Image is not available
S2 - Portfolio - Stapstenenpad
PORTFOLIO
Stapstenenpad

Nadat het nieuwbouwhuis werd opgeleverd konden de bewoners niet wachten om ook de tuin volledig naar eigen wens in te richten.

De tuin heeft een mooi formaat en dus kunnen er meerdere hoekjes gecreëerd worden. Voor elk moment van de dag is er keus om in de zon of juist in de schaduw te zitten.

De tuin grenst aan een natuurgebied en er is vanuit de bouw een steenkorf afscheiding geplaatst van 1 meter hoog. Om dit mooie uitzicht te bewaren is vooral voor laagblijvende beplanting gekozen waar overheen gekeken kan worden. De bomen zijn op hoogstam waar juist weer onderdoor gekeken kan worden. Door lage beplanting voor de steenkorf te plaatsen lijkt het net of de tuin doorgaat in het achterliggende natuurgebied wat een enorm ruimtelijk effect geeft.

Om zoveel mogelijk bij het groene karakter van de omgeving te blijven is er voor stapstenen gekozen omringd door groen. Ook het rustige kleurenpallet van de beplanting zorgt ervoor dat de tuin helemaal past in de natuurlijke omgeving.

Image is not available
S3 - Portfolio - Natuurlijke bostuin
PORTFOLIO
Natuurlijke bostuin

In de natuurlijke omgeving van Berg en Dal staat op de rand van het bos een oude boerderij. In de voorlaatste ijstijd zijn door ijsverschuivingen hoogteverschillen ontstaan in het landschap en deze boerderij staat op de rand van zo’n stuwwal. Door de hoogteverschillen zijn er prachtige vergezichten maar is er ook een goed plan nodig om de tuin toch praktisch te maken.

Door de tuin in horizontale lijnen in te delen worden de hoogteverschillen opgevangen en door langs deze lijnen de paden te laten lopen kan er een mooie wandeling door eigen tuin gemaakt worden. In de tuin zijn verschillende zitjes gemaakt, van zeer groot tot heel intiem. Bij het grote terras wordt het hoogteverschil opgevangen door een vijver met groene wand erachter en in het natuurlijke deel van de tuin is een mooie organische vijver aangelegd.

Het grasveld richting het bos is afgeschermd door een hek waardoor de schapen hun eigen mooie weide hebben. Er is in de tuin veel groenblijvende beplanting gebruikt waardoor ook in de winter er een mooi beeld blijft ontstaan. De oude bomen zijn behouden gebleven en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Image is not available
S3 - Portfolio - Kantoortuin
PORTFOLIO
Kantoortuin

Het pand aan de doorgaande weg in Malden wordt deels als kantoorpand en deels als woning gebruikt. Het was dus belangrijk dat de tuin een moderne strakke uitstraling kreeg die zo veel mogelijk onderhoudsarm zou zijn maar nog wel de vrijetijdsfunctie zou behouden.

De tuin is ingedeeld in verschillende blokken met verschillende hoogtes van verschillende plantsoorten. Het hoogste blok zijn de leilindes en het laagste blok is de spiegelvijver. De tuin heeft 2 overkappingen, voorin en achterin, welke de tuin in zijn geheel verbindt. Achterin is een open haard en een barbecue voor de bewoners. In het midden is een jeu de boules-baan aangelegd welke graag wordt gebruikt tijdens pauzes en borrels.